Natuurijsklassiekers

Historie

vr, 10/16/2009 - 14:37

In de strenge winter van 1979 begon in het Zuid-Hollandse Zevenhuizen de traditie van de Rottemerentocht. Start en finish van de Rottemerentocht is bij camping De Roerdomp in Zevenhuizen. Er wordt gereden op een ronde van tien kilometer, die zich over het hele Rottemerengebied uitstrekt.

Vier dagen na de 200 kilometer op het Veluwemeer werd op de Rottemeren voor het eerst een wedstrijd over 200 kilometer georganiseerd. Initiatiefnemer was Klaas Verwey, een hartstochtelijk schaatsliefhebber uit het dorp, die al jaren actief was als sponsor van tal van langebaanschaatsers zoals Jan Bazen en Ria Visser en ook marathonschaatsers als Rien de Roon en Jan van Capelle. Toen in 1979 voor het eerst sinds zestien jaar weer wedstrijden over 200 kilometer konden worden gereden, vond Verwey de ijsclub Zevenhuizen bereid om ook op de uitgestrekte Rottemeren zo’n wedstrijd te organiseren. Alle toppers stonden aan de start en ‘dolle’ Dries van Wijhe uit Oldebroek won net als vier dagen eerder op het Veluwemeer. Bij Zevenhuizen lukte dat na een verbeten strijd met Jos Niesten (Heemskerk), die de wedstrijd in 1982 en 1985 zou winnen en in 1986 nog eens als tweede finishte achter elfstedenwinnaar Evert van Benthem.
In 1997 koos de organisatie voor een wedstrijd over 120 kilometer omdat de rijders de Elfstedentocht nog in de benen hadden. Hans Pieterse uit Diemen werd gekroond als winnaar. Hij was in de laatste bocht de slimste in een kopgroep van vier. Tweede werd Peter Baars en derde was Lammert Huitema. Hotze Zandstra was de strijdlustigste, maar de niet-sprinter werd vierde. Pieterse won dat jaar ook de Unox Klassieker Cup. Met vijf wedstrijden over 200 kilometer is de Rottemerentocht in Nederland het vaakst gereden over deze afstand na de Elfstedentocht. 

 
Toertocht. De toertocht gaat over het zelfde parcours van tien kilometer dan de wedstrijd. Als de wedstrijd korter is dan 200 kilometer, wordt diezelfde dag geen toertocht georganiseerd.
 
Erelijst. 1979: 1. Dries van Wijhe (Oldebroek), 2. Jos Niesten (Heemskerk), 3. Jeen van den Berg (Heerenveen); 1982: 1. Jos Niesten (Heemskerk), 2. Co Giling (Warmerhuizen), Cees Vermeulen (Benthuizen), 1985: 1. Jos Niesten (Heemskerk), 2. Lubbert van der Molen (Nuis), Henri Ruitenberg (Oldebroek); 1986: Evert van Benthem (Sint Jansklooster), 2. Jos Niesten (Heemskerk), 3. Wim Vos (Kockengen); 1991: Jan Eise Kromkamp (Oldeholtpade), 2. Bert Verduin (Heemskerk), 3. Henk van Benthem (Ens), 1997: 1. Hans Pieterse (Diemen), 2. Peter Baars (Nieuw Vennep), 3. Lammert Huitema (Roden).
 

Direct aanmelden

Direct inschrijven

Wist je dat...?

de Klassiekers

Stichting Natuurijs Klassiekers (SNK) organiseert al 100 jaar de 12 nationale klassiekers op natuurijs. De verenigingen die de SNK vormen, zijn gemiddeld 98 jaar en de stichting is 16 januari 1991 opgericht.