Natuurijsklassiekers


Vrijwilligers staan klaar

wo, 10/14/2009 - 14:27

De hele organisatie van een schaatstocht draait op vrijwilligers, die in weer en wind bezig zijn om anderen zoveel mogelijk plezier te laten beleven.

 
De organisatie van schaatstochten is afhankelijk van het weer, dus kan een schaatstocht pas enkele dagen voor de definitieve datum gepland worden. Daarom worden de draaiboeken binnen de Stichting Natuurijs Klassiekers ieder jaar weer bijgewerkt. Als het gaat vriezen, komen de organisatoren bijeen voor verdere afspraken. Ze vragen toestemming aan de KNSB, vergunningen worden geregeld en afspraken worden gemaakt met gemeenten, politie, brandweer en waterschappen. Het verkeer moet geregeld worden en er moeten parkeervoorzieningen komen. Het traject wordt uitgezet, wakken worden gemarkeerd en op gevaarlijke plaatsen worden klĂșnvoorzieningen aangelegd. En natuurlijk worden EHBO- en stempelposten ingericht. Het is belangrijk dat de organisatie over voldoende communicatiemiddelen beschikt en dat de tochten in de media worden aangekondigd. Op de dag van de tocht wordt het traject nog eens gecontroleerd en zo nodig sneeuwvrij gemaakt.

 

Wist je dat...?

de Klassiekers

Stichting Natuurijs Klassiekers (SNK) organiseert al 100 jaar de 12 nationale klassiekers op natuurijs. De verenigingen die de SNK vormen, zijn gemiddeld 98 jaar en de stichting is 16 januari 1991 opgericht.